A partial-home renovation with a far-reaching impact.

Cramped, uncomfortable, and out of date: when the owners of this home approached us about renovating their kitchen and adjoining sunroom, these were high on their list of complaints. And we could understand why.

Their kitchen was located in the middle of the main floor and was walled in on three sides, obstructing views and traffic flow. The kitchen also lacked sufficient counter space and featured an awkward layout, including a powder room right in the middle of things. Meanwhile, an adjoining sunroom was underutilized—not just because it was walled off from the kitchen, but also because it lacked sufficient insulation and had a low sloping ceiling, making it too hot in the summer, too cold in the winter, and cramped year round.

A Remodeling Trifecta: Beauty, Comfort and Efficiency

  • Remodeling Trifecta built in dog bowl shelf
  • Remodeling Trifecta view through sunroom
  • Remodeling Trifecta second view through sunroom
  • Remodeling Trifecta kitchen before
  • Remodeling Trifecta view into dining room
  • Remodeling Trifecta sunroom before
  • Remodeling Trifecta built in dog bowl shelf closed
  • Remodeling Trifecta island stool
  • Remodeling Trifecta tile wall

Byggmeister's Solution

Our plan kept the kitchen in the same location but took down the walls between both the dining room and the sunroom to create an expansive multi-purpose space with spectacular views to conservation land along the back of the property. We removed the powder room and in its place created a window-lined hallway to the living room—opening up direct access between these two previously disconnected spaces. We then built a new half bath between these two rooms, with a door along the back hallway. The result is a powder room that is more private and easier to access than the old powder room.

Significantly improved cabinetry provides ample storage for both human and canine needs. An island countertop is functional and pleasant, enabling the owners to prep for and clean up from dinner all while enjoying the view of the woods behind their house.

We also completely rebuilt the sunroom, thickening the framing to allow for extra insulation and raising the roof to accommodate a higher ceiling and tall windows that let in as much natural light as the skylights they replaced, but much less of the solar gain that had made the room so intolerable in the summer. The result is a cheerful and comfortable seating area into which the kitchen seamlessly flows. Heating and cooling needs for both spaces are met by a new ductless heat pump.

The renovation also afforded an opportunity to make additional upgrades that significantly enhanced the home’s functionality and efficiency. We updated finishes and fixtures in two bathrooms and converted the framing of the main stairway from full to half walls to admit more natural light into the stairwell and improve visual connections between spaces. We also insulated the attic and replaced an aging, inefficient central air conditioning system with ductless minisplit heat pumps, which can also be used as supplemental heat.

All in all, this was our kind of project: we made the home more attractive, more comfortable, and more energy-efficient—all over the course of a single, well-integrated project.

Project Location

Jamaica Plain